A maláta fehérje tartalma megdobja a sörben lévő köd mennyiségét. De ezt hogy lehet elkerülni, amikor a maláta a sörfőzés elhagyhatatlan alapanyaga?
A válasz egyszerű. A tisztább sört szeretnénk, választhatunk alacsonyabb fehérjetartalmú malátát.
A búza, zab, pelyhesített árpa és a sötét maláták sok fehérjét tartalmaznak. Világos sörnél használjunk kétsoros világos malátát és csak annyi magas fehérjetartalmú sötétebb malátát adjunk hozzá, ami a megfelelő habot és testet beállítja. A nagyobb malátagyártók a weboldalukon közzéteszik az adott maláta fehérjetartalmát lehet nézelődni. Továbbá egyes malátáknak van hántolt változatuk is, ami a tanin tartalmat fogja csökkenteni, lévén az főként a maláta héjában található. Persze a komlóból még mindig fog a sörbe kerülni tanin, de mint látjuk, nem a megszüntetésről van szó, hanem az optimalizálásról.
A következő cikkben megnézzük, hogy kell alacsony PH-n cefrézni.
A MESTERKURZUS CIKKEI: HOGYAN LEGYEN A SÖRÜNK TISZTA ÉS ÁTTETSZŐ?
1) Mitől opálos a sör?
2) Honnan származnak a ködöt okozó anyagok?
3) A tisztítás és fertőtlenítés haszna
4) Használjunk alacsonyabb fehérjetartalmú malátát
5) Az alacsonyabb PH-n cefrézés jelentősége
6) A szűrés és a "hot break" szerepe
7) Mi történik a sörben a forralás alatt?
8) A derítőszerek használata
9) A gyors hűtés és az örvénykádazás fontossága
10) A sör beoltása
11) A palackozás és a "cold crash"