kislexikon

MESTERKURZUS: A TISZTA SÖR - 3) A tisztítás és fertőtlenítés haszna

2020.09.21 15:33
Boros Attila

Ha valaki nézte a karanténos időszakban a Zips közösségi sörfőzős videóját, láthatta, hogy lúgos oldattal mosogattak, és perecetsavas oldattal fertőtlenítettek. Nem kell persze mindjárt perecetsavat használni otthon is, azonban fogadjuk el, hogy a házi módszerekbe könnyű belebukni. 

Hitvitát lehet kirobbantani a hívők körében azzal, hogy a ChemiPro Oxi fertőtlenítő vagy sem. Elégséges vagy sem. Én azok táborát erősítem akik szerint igen fertőtlenít, de nem elégséges. Én előzetes mosogatásra szoktam használni. A fertőtlenítő hatását aktív oxigén felszabadításával éri el, és az a baj vele, hogy gyenge, hosszú a kontakt ideje, a bekeverés után nem sokkal meg szűnik a fertőtlenítő képessége, valamint öblíteni is kell. Van a ChemiPro-nak fertőtlenítője is a ChemiPro San. Én ezt használom. De a legnagyobb ágyút amit kifejezetten a házi sörfőzőknek szántak, a Star San-t még nem is említettem, ráadásul ismét kapható Magyarországon. Nagyon sokan esküsznek rá. De annyi fajta fertőtlenítő kapható, hogy mindenki találhat megfelelőt magának. Használjuk is őket.

Egy dolgot azonban ne hagyjunk figyelmen kívül. Hiába takarítunk és fertőtlenítünk, ha az erjesztővödrök belsejére nem vigyázunk. Ha karcolódik, az a baktériumok melegágya lesz. Abban a vödörben már nem erjesztesz fertőzésmentesen. Persze ezzel is lehet vitatkozni, mert a Tibikének csak egy vödre van évek óta és… Hagyjuk már! Már kezdésnek is kettőt vettem, és ki is használtam.

A következő cikkben a maláta szerepéről lesz szó.

 

A MESTERKURZUS CIKKEI: HOGYAN LEGYEN A SÖRÜNK TISZTA ÉS ÁTTETSZŐ?

1) Mitől opálos a sör?

2) Honnan származnak a ködöt okozó anyagok?

3) A tisztítás és fertőtlenítés haszna

4) Használjunk alacsonyabb fehérjetartalmú malátát

5) Az alacsonyabb PH-n cefrézés jelentősége

6) A szűrés és a "hot break" szerepe

7) Mi történik a sörben a forralás alatt?

8) A derítőszerek használata

9) A gyors hűtés és az örvénykádazás fontossága

10) A sör beoltása

11) A palackozás és a "cold crash"

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.