kislexikon

Nagyobb receptcsomagok főzése KOMPAK-os, 21 literes főzőedényben

2019.07.05 06:36
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

 

Előfordul, hogy a választott receptcsomagunk nagyobb vízmennyiséget ír elő, mint a főzőedényünk mérete. A KOMPAKT esetében egy 21 literes főzőedénnyel rendelkezik, ami kis mérete ellenére alkalmas lehet az interneten fent lévő számtalan 5 Gallonos (19 literes) recept megfőzésére.

A 19 liter csalóka, ugyanis ha egy recept 19-21 literes kezdő vízmennyiséget ír elő, a maláta vízkiszorítása miatt az edényünk kicsinek fog bizonyulni. A KOMPAKT-hoz rendelhető receptek mégis megfőzhetők az edényben. Ha a recept külön nem írná, ezzel az útmutatóval szeretnénk megmutatni, hogy ez hogyan lehetséges.

CEFRÉZÉS

Ha az eredeti recept 19-24 liter kezdővizet ír elő, mi akkor is adjunk csak kb. 18 liter vizet a malátánkhoz. A legcélszerűbb úgy kezdeni, hogy a malátakeverékünket beletesszük az edénybe, és arra eresztünk a csapból langyos vizet (35-40 fokosat). Maximum egy ujjnyival a perem alatt megállhatunk. Akkor keverés alatt sem fog kilöttyenni a cefrénk. Ezen a módon kimaxoljuk az edényünket!

A cefrézést ezután csináljuk végig az előírás szerint. A kimaradó vizet a máslásnál fogjuk pótolni.

SZŰRÉS

Amikor ezzel készen vagyunk, szűrjük le a lét és tegyük félre az erjesztőedényt. Akkor sem kell megijedni, ha sokkal kevesebb vizünk lesz a végén. A maláta nagyon sok vizet fel tud szívni.

MÁSLÁS

Szűrés után a szűrő edényünkben van a cefrézés teljes visszamaradt malátája. Ezen kezdjük el a máslást aszerint, ahogy a receptleírásban szerepel. Minden recept előírja, hogy mennyi legyen a sörlé mennyisége a komlózás kezdetekor. Vegyünk egy példát! Van olyan recept, amely azt írja, hogy addig csináljuk a máslást, amíg el nem érjük összesen a 24 litert.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha mondjuk a szűrés után 12 liter sörlevünk maradt, akkor körülbelül még 12 liter máslóvizet kell öntenünk a szűrőedényben a cefrére, amíg 24 liter lesz a sörlénk mennyisége.

HONNAN TUDOM, HOGY ELÉRTEM A 24 LITERT?

Ne felejtsük el, hogy a sörfőző edényünk 21 literes. Ha tele van, akkor 21 liter sörlevünk már van! Jó megoldás, hogy a szűrés után a sörlét a kitisztított főzőedényünkbe átöntjük, és a máslás során kifolyó lét is ebbe gyűjtjük már össze. Megvárjuk, amíg tele nem lesz. Akkor megvan 21 liter sörlénk. Ezen felül már (a példa szerint) csak 3 liter sörlét kell összegyűjtenünk. Ehhez egy kisebb mérőedény is elég.

JÓ. AKKOR MOST MEGVAN A 21 LITER SÖRLÉM AZ EDÉNYBEN. MIT TEGYEK A 3 LITER PLUSSZ LÉVEL?

A komlózáshoz megadott sörlé mennyisége úgy van megadva, hogy a recept írói számolnak azzal, hogy a komlózás során és a végén, az örvénykádazás után több liter sörlét veszítünk. Egy része elforr, másik részét ki kell majd önteni a seprővel. Így ha 24 literrel kezdünk komlózni, jó eséllyel 19-20 liter sör lesz a vége. Ezért 5 gallonos a recept.

A dolgunk csak annyi, hogy a nagy, 21 literes edényünket feltesszük forrni, és megkezdjük benne a komlózást. A külön edényünkben lévő 3-4 liter plussz sörlét pedig szintén feltesszük a tűzre egy kisebb lábasban, hogy az is átmenjen az egyórás forralási szakaszon. A végén pedig a két lét összeöntjük. Ezen a módon végeredményben meglesz az előírt 19-21 liter sörlevünk, amiből az erjesztőedényben az élesztő 38-40 üveg finom, zamatos sört készít nekünk.

Reméljük, ezzel a kis útmutatóval még könnyebb és élvezetesebb lesz az új KOMPAKT sörfőző ki használata. További segítségért forduljon hozzánk telefonon vagy e-mailben, illetve információkat találhat a www.sorfozobolt.hu „sörfőző kislexikonjában”.

 

Jó sörfőzést!

A Hobbi Sörfőző csapat

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.