kislexikon

Mennyi cukorral palackozzak, hogy jó legyen a bubi?

2019.05.14 11:06
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

 

A legegyszerűbb módja az elkészült sör szénsavasításának, hogy cukrot adunk palackozás előtt a sörhöz. A legegyszerűbb legyen így: "legegyszerűbb", ugyanis az eljárás egyszerű, de minden sörfőző bajlódik ezzel néha. Az egyik sör kifut, a másik nem habzik és élettelen. Szerintem még ha mindent jól is csinálunk, néha ott lesz a (rossz)szellem a palackban. Olyan ez mint a technika ördöge, csak itt a palack ördöge. 

Már videóban is foglalkoztunk azzal, hogy milyen módon lehet (érdemes) a cukrot a sörhöz hozzáadni. Arról is volt szó, hogy honnan tudjuk, hogy mikor jön el ennek az ideje. Most beszéljünk a cukor mennyiségéről.

A sörünk nem, vagy kissé bubis az erjedés befejeztével. Ezért kell cukrot adnunk a sörhöz. A cukor maradéktalanul átalakul alkohollá, nem teszi édessé a sört, mert a palackban, légmentesen zárt környezetben az élesztők rákapnak a hozzáadott cukorra, alkohollá bontják, és széndioxidot termelnek. 

Értelemszerűen baj, ha ez a széndioxid mennyiség kevés, mert akkor az italunk olyan marad, mint a nyitva felejtett sör az asztalon. Ha pedig túl sok, akkor a sör kifut, vagy rosszab esetben a palack szétrobban.

A cukor mennyiségéről sok különböző tanácsot fogunk hallani. Lesz, aki 10g/literre esküszik. Más 8 grammot fog mondani. Egyes sörfőzők mindenbe ugyanannyit tesznek, míg mások sörfajtánként kalkulálnak. Mi mihez kezdjünk?

EGYSZERŰ MÓDSZER:

A (fél literes) üvegenkénti 4 gramm, literenkénti 8 gramm jó fajta bubisságot eredményez. Ha a sörünkbe mindig ezzel számolunk, jó eséllyel nem lesz gond. 

Ugyanezt 5 gramm/üveg (10g/liter) mennyiségre is elmondhatnám, sokan be is szerzik az 5 grammos éttermi cukros tasakokat: ezeket egyesével az üvegekbe ürítik, és meg is van a pontos adagolás.

Én soksor a két fenti csoport miatt 9g/liter cukorral számolok. Az arany középút, ami nem tévedhet.

PRECÍZEBB MÓDSZER:

Természetesen sörfajtánként is számolhatunk a cukormennyiséggel, mert eltérő élesztőket használunk. Emellett odafigyelhetünk a szobánk/garázsunk/pincénk hőmérsékletére. Ilyen esetekre kalkulátorokat használnak a sörfőzők. Íme kettő:

https://www.northernbrewer.com/pages/priming-sugar-calculator

http://www.brewunited.com/priming_sugar_calculator.php

Ezeken a kalkulátorokon be tudjuk állítani a:

1) sörtípust

2) Hőmérsékletet

3) mennyiséget

Ezekeből pedig a kalkulátor kiszámolja nekünk a hozzá adandó cukor mennyiségét.

Egy idősebb sörfőzőtől hallottam, hogy ő a "brewunited" kalkulátoránál az eredmény 90%-át adja csak a sörhöz. Néha én pont keveslem a számokat, amiket kiad a kalkulátor. Szóval ennek felfedezése, kitapasztalása most már ti rátok vár!

 

Jó palackozást! 

 

 

 

 

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.