kislexikon

Idénysör: Főzzünk bodzás IPÁ-t!

2019.05.07 17:22
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

Nagy divatja van az ízesített söröknek. Én nem vagyok oda értük, mert a sörben pont a sört szeretem. Ha meggyet szeretnék, akkor anna ott van a pite vagy a szörp. Mégis érdemes ezt is kipróbálni, de nem divatból, és nem is azért, hogy kipipáljuk a listánkon. Hanem inkább azért, mert van élet a meggyen, mézen és citruson túl is. Főleg most, mikor érik a bodza!

A bodzaszörp egy jó fajta szörp. Nem harsány az ízvilága, mint a meggyé, ami betolakszik mindenhová a szájpadlásban. Ellenben a bodzában van valami érdekes. A szörp egy jó módszer arra, hogy a virágzat mindent betöltő illatát  beleszuszakoljuk egy pohárba. A kérdés, hogy lehet-e ezt a finom, gyerekkorunkból ismert ízt házasítani a sörrel is? Ez ugyanis egy igen különleges ízesített sört adna. 

Sörfajták, amivel biztos működik

Ha bodzás sört szeretnénk készíteni, szóba jöhet egy amerikai IPA. Az IPÁ-k elég keserűek tudnak lenni, de a keserűség tartományban lehetünk az enyhébb végénél, ami jó hátteret ad a bodzának. Az IPA azért jó választás még, mert a maláta nem túl hangsúlyos. A megfelelő komlókkal a bodzaszörpök citrusosságát is belecsempészehtjük a sörbe. A keserűség, édesség és citrusosság keveréke veszi majd körül bodzát, amit a bodza úgy hálál meg, hogy nem csapja mindezt szét erőszakosan. Helyette mindenki, aki iszik belőle ismerősnek fogja érezni ezt az ízt, de elsőre nem is fogják tudni, honnan. Ezt kipróbáltam, és a recept a www.sorfozobolt.hu-n már csomagban is elérhető. 

Egy klasszikus felsőerjesztésű búzasör receptünket is előkotorhatjuk. A búza frissességet ad a bodza alá, a bodza pedig cserébe felbukkan a korty végén. Nagyszerű párosítás, mert a búzasör egy enyhén keserű sörfajta: nem nyomja el a bodzát, egyenlő esélyekkel indulnak, ezért más lesz az élmény. Több lesz a bodzából, ami nem a komlókkal, hanem a malátákkal alkot teljes egészet. Ezt is kipróbáltam és a bodza kedvelőinek örömmel ajánlom.

Mire figyeljünk a készítésekor?

1) Az ízesített söröknek jó hátteret ad a cukrosabb, édesebb sörtest. Vagyis cefrézzünk magasabb hőfokon. Egylépcsős módszer esetében inkább 68-69 (sőt 70) fok közelében, mint 62-65 fok felé.

2) A másik fontos dolog a megfelelő virágzat. 25 liter sörlébe 70 g virágzat elég (kb. 20-25 nagy darabb). Arra kell figyelni, hogy sok bodzabokor tetves. A tetű fekete kolóniákat képez a virág alatt. Keressünk inkább másik bokrot és virágot, és ne bajlódjunk a tisztítással. A virág csak frissen jó, érdemes a főzés napján szedni. 

3) A sörbe a komló forralás után kell beletenni! A bodzavirág zöld szárai ugyanis a forralásra kesernyés-teás ízt adnak a lének. A virágokat pontban a forralás befejeztekor kell beleszorni a sörlébe és a hűtés végéig kell bennehagyni. Ez elég bodzássá teszi a sört. A virágzattól a hűtés után tudunk megszabadulni. A nagy részét kivesszük, a többit egy tiszta szűrővel lehalásszuk, és az átfejtésnél még figyelünk: és kész is a bodzásítás!

Én Amarillo és Cascade komlókkal párosítottam. Mindenkinek ajánlom, aki szereti. Brutál jó idénysör!

 

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.