kislexikon

Milyen eszközök kellenek a sörfőzéshez?

2019.04.05 12:55
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

A sörfőzés leghétköznapibb módja, ha edényben, tűzhelyen főzzük meg a sört. Az elektromos készülékek, mini sörfőző berendezések és otthoni sörfőzde rendszerek bizonyos fokig automatizálják a folyamatokat, és digitális eszközöket vezetnek be a sörfőzésbe. Ennek ellenére sokan használnak inkább egyszerűbb eszközöket, és maradnak a tűz vagy indukciós főzőlap feletti főzésnél. Lássuk, mik a legszükségesebb eszközök egy jó pofa sör megfőzéséhez? 

TISZTÍTÓ SZIVACS ÉS FERTŐTLENÍTŐ SZER

A sörfőzés alatt fontos odafigyelni a tisztaságra. Olyan egyszerű eszközre lesz szükségünk, mint a mosogató szivacs és a szórófejes flakon. A megtisztított eszközöket fertőtleníteni is kell, nehogy valamilyen fertőzést kapjon a sör. Ehhez a legtöbb sörfőző nátrium-perkarbonátot használ, mert színtelen-szagtalan, és száradás közben fertőtlenít.

 

FŐZŐ EDÉNY

A sört főzik, vagyis elengedhetetlen egy nagy lábas. A sör mennyiségétől függően érdemes méretet választani. Ha 10-15 litert szeretnénk megfőzni egyszerre, akkor egy 20 literes edény is elég. Ennél nagyobb főzetekhez a 25-50 liter közötti űrtartalmú edényeket szokták választani. 

Rozsdamentes acél vagy zománcozott? Vékonyfalú vagy vastagabb edény?

Sört - a tapasztalatunk szerint - mindenféle edényben meg lehet főzni. De van, amiben kényelmesebb. Minden edénynek van előnye és hátránya. Vegyük ezeket sorra.

A rozsdamentes acél edények a legerterjedtebbek, mert könnyű őket kisikálni és mert a saválló, rozsdamentes anyaguk időtállóvá teszi őket. Hátrányuk, hogy igen drágák lehetnek. Olcsóbbik megoldás, ha a rozsdamentes edényünk vékonyfalú.

Vékonyfalú rozsdamentes INOX acél edények: Azért szeretik őket, mert esetenként harmad annyiba kerülnek, mint a vastagfalú társaik.

- Előnyük, hogy könnyen melegíthetők és a saját súlyuk is könnyű. Ezeket mi "gyorsreagálású" főzőedényeknek hívjuk. Könnyen előkapható, és használható típus.

- Hátrányuk, hogy ha nem figyelünk, könnyebben odakozmálhat a cefre (ha egy picit odakap, az nem tragédia). Ezért fokozottan fontos, hogy kevergessük. Másik hátrányuk, hogy bár gyorsabban melegszenek, gyorsabban hűlnek is le. Elterjedt, hogy a pihenőkre betakarják ezeket az edényeket, így tárolva a hőt. 

Vastagfalú rozsdamentes acél edények: Ahogy korábban írtuk, ezeknek az edényeknek nem előnyös az ára. Első beruházásra megterhelheti a pénztálcánkat.

Előnyük azonban, hogy jobban tárolják a hőt, és tartósabbak, vagyis egy életre szólnak. 

Zománcozott edények: Nem annyira elterjedt, mégis megvalósítható a sörfőzés nagyanyáink zománcozott lábasaiban is. Itt is az űrmérték a fontos. Egy 40 literes zománcozott edény nagyon ideális nagyobb főzésekre, és az ára is kedvező. 

Hátránya lehet, hogy ebben az esetben is jobban oda kell figyelni, nehogy a cefre odakapjon. A tisztításakor a dőrzsi óvatosabban alkalmazható, mert a zománc lepattoghat. Ennek ellenére - főleg kezdőként - ne adjunk a divatra. Ha be tudunk egy ilyen lábast szerezni, bár nem csillog úgy, mint a rozsdamentes, de jó söröket főzhetünk benne!

Nálunk találtok kezdő kiteket vékonyfalú (itt és itt) illetve zománcozott edényekkel is.

 

KEVERŐKANÁL

A sörfőzéshez szükség lesz egy erős keverőkanálra, amivel a cefrét is meg tudjuk keverni. Nem kell spéci lapát, ha van egy nagy fakanalad, az is megteszi!

 

HŐMÉRŐ

A sörfőzéskor fontos szerepet játszik a hőmérséklet pontos beállítása. Szükségünk lesz egy olyan hőmérőre, ami 100 fokig képes a cefrénk és a sörlevünk hőmérsékletének mérésére. Vannak csíptethetős, és kifejezetten sörfőzésre készített, nagyméretű hőmérők.

 

MÉRLEG

Ahogy minden főzéskor, itt is fontos a meghatározott mennyiségek kimérése. Általában nem a malátát, hanem a komlókat kell kimérnünk, ezért egy kisebb, precíziós (pl. ékszer)mérlegre lehet szükségünk. A lényeg, hogy képesek legyünk akár grammonként mérni a komlók mennyiségét. 

 

SZŰRŐ EDÉNY

A szűrés - és az azt követő máslás - kulcsfontosságú lépés a sörfőzéskor. Ekkor átszűrjük a sörlét a saját cefréjén. Ehhez spéci eszköz kell, ezért kifejlesztettük a HOBBI SÖRFŐZŐ szűrő szettjét 30 illetve 20 literes változatban. A szett két vödörből áll, amiből az alsó csappal van ellátva, és ebbe belehelyezünk egy másikat, aminek pedig lyukakkal van teli az alja. Ez a vödör-páros egyszerűvé teszi ezt az amúgy elég koszolós, macerás folyamatot. Mivel ez egy elengedhetetlen lépés a sörfőzéskor, minden eszközcsomagunk tartalmazza ezt a szettet.

 

MERÍTŐ EDÉNY

A főzés folyamán át kell majd mernünk a cefrét a szűrő edényünkbe. Erre bármilyen fogantyús, öblös műanyag edény alkalmas. Érdemes egy 1 literes mérőedény vásárolni - de bizonyosodjunk meg előbb, hogy erős füle van.

 

CSÖVEK

A sörfőzés során, egészen a legvégéig kerülni kell azt, hogy a sörbe túl sok oxigén kerüljön. Más szóval nem szabad haboznia a lének, miközben egyik edényből a másikba kerül. Ehhez a csapokra húzható "gardenás" szilikoncsöveket ajánljuk. Ilyet például az OBI-ban, a kertészeti osztályon tudunk beszerezni.

Egy nagyobb darabot (pl. 2 méter) vegyünk, és otthon a megfelelő méretűre szabdalhatjuk. A keresztmetszet meghatározására vigyük magunkkal a vödrünkön lévő csapot, amire majd szeretnénk ráhúzni a csövet.

Egy másik fontos szerep, amihez egy ilyen szilikoncsőre lesz szükségünk, az átfejtés. A seprőtől való megszabadulás sokszor úgy érhető el, hogy nem a vödrök alsó részén lévő csapokat, hanem egy hosszú csövet használunk, és a sörlét felülről szívjuk le. Így a seprő a vödör alján marad.

 

ERJESZTŐ EDÉNY KOTYOGÓVAL, CSAPPAL

Egy spéci edény, amit általában vördörből vagy demizsonból alakítanak át. Ez egy lezárható edény, aminek a tetején van egy apró nyílás, amibe egy kotyogót helyezhetünk. A kotyogó egy olyan műanyag közlekedőedény, ami szelepként működik: kiengedi a légmentesen zárt edényben, erjedés során keletkezett gázokat, de nem enged be semmit az edénybe. Így akadályozza meg, hogy a sör befertőződjön.

Az erjesztő edény, ahogy írtuk, lehet műanyag vödör, üveg demizson, vagy egy nagyobb műanyag hordó, illetve saválló fém edény is. Minden, ami légmentesen zárható, kotyogóval ellátható és élelmiszeripari minőségű.

 

FAJSÚLY (ALKOHOLFOK) MÉRŐ

Speciális eszközzel kell alkoholfokot mérni. Igazából nem is alkoholt, hanem fajsúlyt mérünk, és abból számoljuk ki a sörünk alkoholfokát. Ez egy egyszerű számítás, amiről bővebben ebben a cikkben írtunk. Erre a legmegfelelőbb eszköz a kétskálás balin fokoló, amihez egy mérőhengerre is szükségünk lesz.

PALACKTISZTÍTÓ KEFE

Hétköznapi, de elengedhetetlen eszköz, amivel rendesen kitakaríthatjuk a sörösüvegeinket. Érdemes egy minőségi kefét beszerezni, mert egyes olcsó kefék sörtéje le szokott törni. Kellemetlen, ha a kinyitott sörünkből letört sörtéket öntünk a poharunkba.

 

KORONAZÁRÓ ÉS KUPAKOK

Amennyiben nem rendelkezünk kellő mennyiségű csatos sörösüveggel, szükségünk lesz koronazáróra. Ezzel az eszközzel könnyen palackozhatunk "kupakos" sörösüvegekbe. Kezdjük el minél hamarabb megkérni a barátainkat, hogy öblítsék és tegyék el nekünk a használt sörösüvegeiket! A tapasztalatunk az, hogy nem sokára rengeteg üres palackunk lesz, amibe beletölthetjük az elkészült sörünket.

 

EGYÉB ESZKÖZÖK, AMIK HASZNOSAK, KÉNYELMESEBBÉ TESZIK A SÖRFŐZÉST, DE NEM ELENGEDHETETLENEK AZ ELSŐ SÖRÜNK MEGFŐZÉSÉHEZ 

HŰTŐ SPIRÁL

A sörlét egy ponton gyorsan le kell hűteni. Erre sokféle technika létezik: egy kád hideg víztől a jeges palackokon át a spéci saválló léhűtőkig. Az elején, ha még nem szeretnénk nagy beruházásba fogni, a hűtés megoldhatjuk azzal, ha egy kád hideg vízbe állítjuk a főzőedényünket. Ilyen technikákról írtunk már korábban.

A hűtő spirál a kádnál technikásabb, de a léhűtőnél egyszerűbb megoldás. Ekkor a mosogatógép részére kialakított csapra felszerelünk egy csövet, és az onnan kiáramló vizet keresztül vezetjük a spirálon. A spirálon keresztül folyó víz a sörlében átveszi a sörlé hőmérsékletét, és a másik oldalon az átmelegedett víz távozik.

Van gyári acél, és kézi készítésű réz hűtő spirál. Mindkettő hatékony, akár 25-30 perc alatt lehűti a sört 100 fokról 25 fokra és ezzel jelentősen megkönnyítik ezt a folyamatot. Természetesen a kézzel hajlított hűtő spirál költséghatékonyabb megoldás.

 

KOMLÓZSÁK/KOMLÓFORRALÓ ZOKNI/KOMLÓSZŰRŐ

A komlózás során a forró sörlébe tesszük a komlót. A komló pelletek megszívják magukat, és leülepednek az edény aljára. A sör hűtése után elég nagy seprőt képeznek és arra a fájdalmas lépésre kényszerítenek minket, hogy a drága sörlénk alját öntsük ki, így szabadulva meg a komlótól. Ezt megelőzhetjük, ha a komlózást eleve zsákban, zokniban vagy szűrőeszközben végezzük, így a komló érintkezik a lével, de nem kerül bele.

 

CEFRÉZŐZSÁK

Van, aki a szűrést egyszerűen kikerüli azzal, hogy a cefrézés előtt egy zsákot helyez a főzőedénybe. Ebbe a zsákba önti majd a malátát és a cefrézés végeztével a zsákkal együtt kiemeli a cefrét is. 

 

PALACKOZÓ SZIFON

Vannak manuális és félautomata palackozó szifonok. Ezek lényegesen megkönnyítik a palackozást. A használatukkal nem kell állandóan ki-be zárnunk a csapot, illetve a sör üvegekbe töltése habképződés nélkül megy végbe. Ha nincs szifonunk, az ember a többszázadik palack megtöltése után elgondolkodik, hogy talán mégis kéne egy.

ÖSSZEÁLLÍTOTT ESZKÖZCSOMAGOK, SÖRFŐZŐ KITEK

A Hobbi Sörfőzőnél arra törekedtünk, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelő kezdő sörfőző felszerelését. Némelyik csak a legfontosabb alapeszközöket tartalmazza, hogy ki tudjátok próbálni a főzést, mielőtt minden eszközt beszereznétek. Ezeket az alapfelszereléseket azok is választhatják, akik bizonyos eszközökkel (pl. főzőedény) már rendelkeznek, és ezért nem szeretnénke mindent újra megvenni.

Van olyan csomag, ami szinte minden eszközt tartalmaz. Ezt főleg azoknak ajánljuk, akik eldöntötték: sört akarnak főzni, és a lehető legjobban szeretnének erre felkészülni.

A kezdő szettek méretre is különböznek. Egyes kitekkel 15-18 liter (30-35 üveg) sört lehet egyszerre lekészíteni, másokkal akár 32 litert (64) üveget is. 

Természetesen ha vállalkozó kedvű vagy, akkor a fenti cikk alapján magadnak is összeállíthatod a legidálisabb kezdő csomagot! 

Bátroság! Ha vizet tudsz forralni, sört is fogsz tudni főzni!

15-20 literes kapacitású, egyszerűbb szettek:

SIMPLE TEST szett >>MEGNÉZEM<<

15-20 literes kapacitású, felszereltebb szettek:

- 5 GALLONOS szett >>MEGNÉZEM<<

- KOMPAKT szett >>MEGNÉZEM<<

25 literes kapacitású, egyszerűbb szettek:

SIMPLE TEST szett + SIMPLE UPGRADE kiegészítő szett >>MEGNÉZEM<<

IDEAL szett >>MEGNÉZEM<<

25-30 literes kapacitású, felszereltebb szettek:

- GRANDE szett >>MEGNÉZEM<<

- HOBBI ÉS KÖZÖSSÉG szett >>MEGNÉZEM<<

33 literes kapacitású, nagy, felszerelt szettek:

- SÖRFŐZDE DOBOZ szett >>MEGNÉZEM<<

- KERTI FŐZDE szett >>MEGNÉZEM<<

 

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.