kislexikon

A hűtés

2018.11.23 14:53
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

"Hogyan tudunk hűteni, ha nem rendelkezünk megfelelő eszközzel? Muszáj rögtön hűtőspirált vennünk?" Ehhez hasonló kérdéseket szoktak nekem felrakni a hűtéssel kapcsolatban. Először is, mi a hűtés szerepe? És mit válaszoljunk a kérdésre?

A hűtés a főbb lépések közül a hatodik a sör főzése során. A hűtés lényege, hogy a komlózás után nagyon gyorsan le tudjuk hűteni a sörlét az ejesztéshez alkalmas hőmérsékletre. Ennek az az oka, hogy a meleg/forró lé és az oxigén kapcsolatából ízhibák keletkezhetnek. A hűtéssel elejét szeretnénk venni ennek, ezért fontosnak tartják, hogy ebben a szakaszban is óvakodjunk attól, hogy túl sok levegővel érintkezzen a sörlé (ne habozzon, ne fröcsögjön, óvatosan keverjük stb.), Ha egy órán belül le tudjuk hűteni a sört 100 fokról 20 fokra (felső erjesztésű sör), vagy 10 fokra (alsó erjesztésű sör esetén).

És akkor most kell hűtőspirál?

A sört többféle módon is le lehet hűteni. Egy klasszikus módszer, hogy egy kád hidegvízbe állítjuk a sörlét. Ilyenkor érdemes óvatosan kavargatni, hogy több lé érintkezzen az edény hidegebb oldalával. Ebben azért van vesződség, például 20 liter 100 fokos lével kell egyensúlyozni a fürdőszobáig. Ez azért megpróbáló lehet, de nem kivitelezhetetlen. Így lassan, de egy órán belül le tudjuk hűteni a sörlét.

Eltejredt a jég használata. Pet palackokba tett vizet teszünk a fagyasztóba és azokat a sörlébe dobjuk. Persze figyelünk, hogy ne legyen szennyeződés a palackon. Amúgy a 100 fok fertőtleníti a felületet. A tapasztalat azt mutatja, hogy 6 palack 50 fokra tudja lehűteni a lét, és ezek után még szükség lesz párszor megtölteni őket hideg vízzel, hogy befejezzük a hűtést. Ezzel is kikerülhetjük, hogy hűtőspirált kelljen venni. Ez ráadásul egyszerűbb, mint a kádas módszer.

Ez a két módszer jó lehet, és nem teszi szükségessé, hogy azonnal beszerezzünk egy hűtőspirált. A sörfőzöboltban azért sem tettük alapfelszereléssé a SIMPLE és az IDEAL kitekben, mert sört enélkül is könnyen főzhetünk.

De akkor most legyen hűtőspirálom?

A fentiekből látszik azért, hogy a kád macerás és nem hatékony, jeges vizzel pedig az a baj, hogy előre kell gondolkodni, és az nem megy mindenkinek. (nekem például nem). Ha viszont van ilyen eszközöd, akkor a hűtés tényleg végleg meg van oldva. A tapasztalat szerint sima csapvizzel 30-40 perc alatt le lehet vinni a hőmérsékletet 20 fok környékére. A hűtőspirál egyébként még hatékonyabb, ha szivattyúhoz csatlakozik, és jeges vizet is tudnak szívni vele, mert az gyorsabb és vízből sem fogy sok. Szóval mindent egybevetve egy idő után felmerül az igény a sörfőzőben, hogy beruházzon egy ilyen eszközre. Én viszont én nem vettem, hanem készítettem magamnak hűtőspirált.

Hogyan készítsünk hűtőspriált?

Hozzávalók:

  • 6m 12mm-es lágy rézcső (10080.-)
  • 3 db bilincs (500.-)
  • 4m szilikoncső (1680.-)
  • csapra illő csatlakozó  (2440.-)

1) Veszünk egy henger alakú tárgyat (én egy nagy kovászos ubis befőttesüveget használtam) és a rézcsövet rácsavarjuk az egyik oldalárol a feléig.

2) Ugyanezt megcsináljuk a másik oldalról, de fordított irányból. Így két oldalról ellentétes irányú spirálok keletkeznek. Ezeket most egymásba csúsztatjuk.

3) A bilincsekkel rászorítjuk a szilikoncsöveket a két végére.

4) A szilikoncső egyik végére bilinccsel rátesszük a csatlakozót.

Jól fog kinézni?

 

Nem. Nem lesz nagyon szép. De kiválóan fog működni!

 

 

 

 

 

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.