kislexikon

A szűres

2018.11.12 08:28
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

 

A szűrés fontos része a sörfőzés folyamatának. Hosszaldalmas és vesződséges feladat tud lenni megfelelő eszközök híján. Mi ezzel sokat bajlódtunk, míg ki nem találtunk egy jó módszert és használható eszközt, amivel egyszerűen megoldható a sörlé tisztítása.

 

 

A szűréskor a sörlét a saját cefréjén szűrjük át. Konkértan maga a szűrő nem szűr, csak felfogja a cefrét, ami lassan összegyűlik, tömörödik, és szűrőágyat képez. Vegyészmérnök barátom a nevét is megmondta: ez a szűrőpogácsa. 

A szűrés folyamatához tehát kell egy eszköz, amivel ezt könnyű elvégezni. Két jó eszköz kapható ma magyarországon, és persze kialakíthatjuk a magunk kézzel csinált szűrőjét is.

1) szűrőlemez

A szűrőlemez egy olyan perforált (apró lyukakkal ellátott) lemez, amit a vödör aljára tehetünk. Ha sík ez a lemez, akkor valamire rá kell tenni, hogy magasabban legyen mint a vödör alján lévő csap. Van derékszögben hajlított változata, amit önmagában a vödör aljába kell tenni. Ez a lemez ál-aljat képez a vödörben, vagyis felette felfogja a cefrét, míg alul pedig le tud folyni a lé a csaphoz.  

 

2) Szűrő vödör szett

 

 

Ebben az esetben két vödröt helyezünk egymásba. Az alsó vödrön van egy csap. A bele helyezett vödör alja pedig lyukakkal van teli. Amikor ide átmerjük a cefrét, a felső vödör felfogja azt, és a lyukakon a sörlé az alsó vödörbe csorog, ahol a csapon ki tudjuk ereszteni.

 

A derékszögben hajlított szűrőlemezed és a két vödrös megoldást is nagyon szerettük. Mindkettő könnyen használható és hatékony.

A szűrés folyamatát egy másik bejegyzésben tárgyaljuk.

 

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.