kislexikon

Az otthoni sörfőzés és a kézműves sörforradalom

2018.11.03 21:19
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

Egyre nagyobb a tábora a kézműves sörök kedvelőinek. Pár éve már kézműves sörforradalomról beszélünk. Nyár elején nyílt például a KEG Sörművház, ahol a nyitás utáni napon rácsodálkoztam a 32 csapra vert sörfajtára.

Sokan évekig a FŐZDE FESZT-re jártunk, meg a várba, és más sörfesztiválokra, ahol mindig találtunk egy standot egy újabb kisüzemi sörfőzdével. Be is vésődött a fejünkbe: 

1) Pálinkát a nagyapám tud készíteni

2) Bort a Gere, a Bock meg a Sauska

3) Sört pedig a nagy gyárak és az új, kisüzemi kézműves sörfőzdék. 

Ezt szépen leosztottuk magunkban, és nem is gondolunk arra, hogy igazából a kézműves sörforradalom az otthoni sörfőzőknél kezdődik! 

A kézműves sörök elterjedése az Egyesült Államokban szükségszerű volt. Az alkoholtilalom miatt híg sörök készültek tiltott főzdékben a harmincas években. Mikor vége lett a tilalomnak, ez a híg lötty maradt a sör, mivel az emberek ezt szokták meg. A következő évtizedekben ezt megelégelve kezdtek otthoni sörfőzésbe Amerika-szerte. Garázsokban, otthoni konyhákban kísérleteztek néhány jobb, tradícionálisabb sörfajta felélesztésével, mint amilyen az American Pale Ale (APA). Miután ezek elterjedtek, kisüzemi sörfőzdék nyíltak az országban, és mára már minden harmadik elfogyasztott sör kézműves Amerikában.

Ebből látszik, hogy a sörfőzés alulról, a garázsból és konyhából, a kertesházak kertjéből terjedt el és vált kisüzemi iparággá. Itthon azonban mi legtöbben már a kisüzemi sörfőzdék kínálatából jutottunk először kézműves sörhöz, és kialakult bennünk a meggyőződés: a kézműves sör az, amit a FŐZDE FESZTen vagy a várban ittunk és amit a Monyó, a Hoptop, a Fehér nyúl, a Fóti vagy a Szentandrási sörfőzde készít.  

Ezzel szemben az igazság az, hogy te is könnyen megtanulhatsz sört főzni. Ahogy Amerikában is az otthoni sörfőzők az utánpótlásai és katalizátorai a kézműves sörforradalomnak, úgy Magyarországon is az teszi teljessé a kézműves sörforradalmat, ha mind többen készítik el a saját sörüket otthon! 

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.