kislexikon

A sörfőzéshez bonyolult eszköztár szükséges?

2018.11.03 20:40
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

Mindenki látott már pálinkafőző berendezést az áruházban. Amikor a sörfőzésről van szó, erre asszociálunk, pedig nem kéne!

A sörfőzés legfontosabb eszközei: néhány átalakított vödör és egy nagy, rozsdamentes acél főzőedény. 

1) A sört úgy főzzük, mint a paprikás krumplit

A sört szó szerint főzik. Első lépésként a malátát felteszik a tűzre és kifőzik belőle a cukrokat. Ehhez egy nagy edény kell, amilyet a nagy családi főzésekhez használunk, mikor 90-100 gombóc töltött káposztát készítünk karácsonykor. Vagy amikor 25 emberre főzünk gulyáslevest. Ha van egy legalább 30 literes edény otthon, akkor már a legszükségesebb meg is van.

2) A vödrök sima műanyag vödrök.

Lehet spéci eszközökkel sört főzni. És ahogy növekszik a tudásod, talán be is szerzel majd egy-két kifejezetten sörfőzésre tervezett edényt. De hobbi szinten alapvetően műanyag vödrökkel dolgoznunk. Ezek általában lezárható tetejűek, 20 vagy 30 literesek, némelyiken van lyuk a kotyogónak a tetején, és csapnak az alján. Íme a vödrök és az edény:

 

3) A sörfőzésben a spéci dolgok is egyszerűek

Az imént említett kotyogó sem bonyolult szerkezet. A fehér vödör tetején lévő műanyag szelep az, amibe folyadékot öntünk, és így ki tud a vödörből jönni a szén-dioxid, de nem tud bemenni a fertőzés (pl, gombák). Erjedésnél tesz jó szolgálatot.

Spéci még a fekete korona lezáró (az edény előtt, balra), ami egy kétkaros egyszerű szerkezet, hogy a kupakot rátegyük a sörösüvegre. Kb. 1 perc megtanulni a használatát.

Végül a képen még látható egy sárga talpú mérő henger (középen), amiben benne áll a két skálás balin-fokoló. Ezzel mérjük a cukorfokot, ami minden alkohlos italnál fontos dolog, hiszen szeretnénk tudni az italunk alkoholtartalmát. Ennek mibenlétéről majd külön lesz egy cikk. A lényeg, hogy a sör akkor is elkészül és iható, ha mondjuk a fokolót elfelejtettük használni. 

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.