kislexikon

Hol kezdjem ezt az egész sörfőzést? 6 lépés az elején.

2018.11.03 19:15
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

Elsőre bonyolultnak tűnő hobbi a sörfőzés, de csak az ismeretlentől félünk. Józan paraszti ésszel a következőkbe gondoljunk bele: A sörfőzést MINDENKI KEZDŐKÉNT KEZDTE, a sörfőzők NEM MIND HIPSZTEREK, a sörfőzéshez NEM KELL SZAKÁLL, és sokan AZ INTERNETRŐL TANULTÁK MEG a lépéseket.

Íme néhány meglepően egyszerű lépés, ahogyan érdemes ennek az egésznek nekivágni. Utólag magától értetődőnek fog tűnni az egész. A lényeg: varázstalanítsd a sörfőzést, és már nem is lesz ijesztő.

1) Hagyatkozz mások receptjére!

A sörfőzést nem egyszerre kell megtanulni. Ahogy a bélszínrolót, a sört is szakácskönyvből érdemes megtanulni. Tele van az internet receptekkel, nem kell megérteni a receptírás mögötti varázsigéket. Kit érdekel az elején, hogy hogyan kell jó receptet összeállítani?! Adj egyet, vezess végig a lépéseken, azokat betartom, és már főzök is. Így kell elkezdeni. Ne értsd meg, csak vágj bele!

2) A megfelelő recept az, amihez mindened megvan!

Van egy sörféleség, amit szeretnél megfőzni. Mondjuk egy IPA. Sokféle IPA receptet találsz az interneten. Ennek egy része amerikai lesz, hiszen ott 30 éve pezseg az otthoni főzés kultúrája. Tök egyszerű logika, hogy azt a receptet választod, ami

  • akkora mennyiséget ír, amihez még van edényed.
  • olyan maláta/komló/élesztő fajtákat ír, amiket meg tudsz itthon is venni.

A többi receptet egyelőre figyelmen kívül hagyom. Tovább lapozom, ne is idegesítsenek.

Például egy receptben 5 gallon vízzel kezdik a sörfőzést, ami a google szerint kb. 19 liter. Ehhez kell egy legalább 5 literrel nagyobb edény, mert a vizben maláta is lesz, ami kiszorít valamennyi vizet. Ha van egy 30 literes edényed, minden 5 gallonos recept működik neked.

Úgyanígy, ha olyan élesztőt/komlót/malátát/egyéb adalékanyagot látsz a receptben, ami ezen az oldalon vagy más sörfőző boltban megvásárolható, akkor az a te recepted! Ne ijedj meg a sok ismeretlen névtől, hogy "Crystal maláta". Még nem kell tudnod, mi mire való pontosan. Csak kövesd a receptet.

3) Bátran rendeld meg az alapanyagokat!

A receptek úgy működnek, mint a Horváth Ilona szakácskönyve. Ezeket már valaki lefőzte, az alapanyagokat kipróbálta, és neki összeállt a sör. Pontosan kövesd a leírásokat, a mennyiségeket, annyit rendelj meg és és nem lesz baj. Később már ismerőssé válnak a típusok, kategóriák és fajták. 

Amikor először mentem sörfőző boltba, én is úgy tettem, mintha már ezerszer vettem volna Centennial komlót, pedig azt sem tudtam, mi a franc az. Aztán szépen ezek berögzülnek, és otthonosabban mozogsz majd az alapanyag fajták között!

4) Kövesd a receptet!

A sörfőzés az elején próbálgatás. Főzz le egy egyszerűbb receptet és kóstold meg. Ha nem jön be, válassz egy másikat. Tartsd be a recept által adott mennyiségeket. Ha így főzöl sört, idővel ráérzel, mitől jobb az egyik mint a másik. És akkor kezdesz ráérezni a sör ízére is!

5) Dokumentáld a lépéseket!

Sört főzöl? Akkor már van is egy füzeted vagy fájlod, ahol a sörfőzéseid minden lépését lejegyzed. Akár számokkal is. 1) lépés ennyi és ennyi víz, 2) lépés cefrézés nezen és ezen a hőfokon. stb..

Én nem vagyok precíz ember, de itt megcsináltam a rendes dokumentációt, hogy vissza tudjam nézni, mit tettem a sörfőzés közben. Ha nem tetszik a végeredmény, megnézheted, mi ment félre. És gondolj bele, mi van akkor, ha tetszik a végeredmény! Kezedben a pontos leírás, hogyan kell megcsinálni ezt a receptet és így újra meg tudod főzni azt a sört, ami marhára ízlett neked!

6) Gondolkodj, mit csinálnál másképp!

Amikor megvan a lefőzött söröd és kortyolgatod, gondolkodj, mit csinálnál másképp. Más komlót tennél bele? Alkoholosabban jobb lenne? Picit sötétebbet akartál? A kölcsönvett receptből, a jól dokumentált füzeteddel egyszerűbb tovább lépned és kísérletezned, mintha mindent rögtön az elején akartál volna egyszerre megtanulni! 

 

 

 

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.