A jódot sörfőzős körökben arra használjuk, hogy ellenőrizzük vele a cefre cukrosodásának folyamatát.
Módszer:
- Alaposan keverjük meg a cefrét
- Egy fehér, lapos tányérra cseppentsünk a cefréből 3-4 csepp levet
- Cseppentsünk a sörlére 1 csepp jódot.
A jód alapesetben barnás. Viszont ha nagyon hosszú szénláncú szénhidrátokkal (keményítőkkel) találkozik, akkor színe azonnal kékesre vált.
Ha megtartja barnás színét a sörlével való találkozáskor, akkor nincs már jelen keményítő a cefrében, vagyis a cefrézést sikeresen elvégeztük. Akár ki is is cefrézhetünk és megkezdhetjük a máslást. De akár tovább is cefrézhetünk és néhány %-al még akár tudjuk növelni a kihozatalunkat.
De ha a barnás szín azonnal kékesre vált az azt jelenti, hogy még van keményítő az oldatban. Minél világosabb a kék szín, annál több a keményítő és vice versa. Ha a cefrézés első 5 percében elvégezzük a kísérletet, akkor egy szeder sötét, majdnem feketének tűnő, mély kék színt fogunk látni. Innen tudjuk, hogy a kísérletet jól végeztük el.
Kezdőknek, haladóknak egyaránt ajánlott, segítségével kiküszöbölhetjük a félkész cefrézés lehetőségét, ami a kívántnál magasabb, 'megakadt' végerjedéshez vezethet.
Űrtartalom: 30ml
Élettartam: Egy életre elég
Az alábbi videó bemutatja a módszert és hogy milyen vizuális visszajelzést kapunk: