A sör alkoholszintjét közvetlenül nem tudjuk mérni, csak igen borsos árú eszközökkel. Ha elkerülnénk a nagy beruházást, használjunk fokolót. A hobbi sörfőzők két lépésben tudják kiszámolni az alkoholfokot és valójában nem is az alkoholt, hanem a fajsúlyt vagy a Balint mérik. Mi a fajsúly skála mellett tettük le a voksunk. Nézzük meg a mérés két lépését röviden és egyszerűen!
A sörlénk a cefrézés, szűrés és máslás után meghatározott mennyiségű cukrot tartalmaz. Ezt a forralás alatt tovább sűrítjük (vagyis a sörlé sűrűsödik, és ezáltal emelkedik a cukortartalma). Ekkor, a forralás után, meg kell mérnünk a sörben lévő cukor mennyiségét. Ehhez leggyakrabban a kétskálás balin fokolót használjuk. De van olyan fokoló is, amin csak fajsúly skála található.
Ha kétskálás az eszközünk, a kettő közül a fajsúly-skálára vagyunk kíváncsiak. Ez 1,000-1,100 között méri a fajsúlyt. A komlózás után a mérőhengerbe teszünk a sörléből és megvárjuk míg szobahőmérsékletű lesz (megtehetjük, hogy a hűtés végén veszünk ki a léből, de figyelni kell a higiéniára). Belehelyezzük a fokolót a lébe, és leolvassuk a számot, amit a fajsúly-skála jelez. Gondosan lejegyezzük a számot és mellé írjuk: OG. Ez azt jelenti: Original Gravity vagyis eredeti fajsúly. több dolgunk itt most nincs.
A sör hetekkel később megerjed és palackozásra kész. Ekkor megint mérnünk kell. A méréskor újra szobahőmérsékletű sörre van szükségünk, amit a mérőhengerbe öntünk, majd beletesszük a fokolót. Más számot fog mutatni, ugyanis az élesztő a cukor egy részét alkohollá alakította. Ez a cukormennyiség hiányozni fog, és mi ebből tudjuk kiszámolni, mennyi cukor "vált" alkohollá. A mért fajsúlyt megint gondosan lejegyezzük és mellé írjuk: FG. Ez a Final Gravity, vagyis a végső fajsúly.
Alkoholfokot csak akkor tudunk számolni, ha mind a két szám megvan. Az alkoholfok kiszámítása a következő képlet:
(OG-FG)*131= alkoholtartalom%
Számokkal illusztráljuk az alkoholfok kiszámolását:
Tételezzük fel, hogy a sörlevünk OG-je: 1,056
A sörünk FG-je hetekkel később pedig: 1,008
Ebből kiszámíthatjuk, hogy a sörünk alkoholtartalma a következő:
(1,056-1,008)*131=6,288%