Többféle eltejredt módszer létezik a szűrésre. A hagyományos, kétkezi sörfőzésnél (amikor nem használunk autómata vagy fél automata berendezéseket) minden sörfőző kitapasztalja, milyen módon tudja a szűrést a legkönnyebben és leghatékonyabban megoldani. Személy szerint a kétlépcsős szűrés híve vagyok. Ezt a vegyészmérnök barátom fejlesztette ki, felhasználva a munkahelyi ismereteit. Persze semmi újat nem találtunk ki, hiszen az évtizedek óta létező otthoni sörfőzés során már mindent kipróbáltak a hobbi sörfőzők.
A szűrés folyamata
1) Először is egymásba helyezzük a Szűrő Szett vödreit, zárva tartjuk a csapot és átmerjük ide az összes cefrét, és egy másik vödröt/edényt helyezünk egy székre a csap alá.
2) Ha ezzel megvagyunk, kinyitjuk a csapot (amire gondosan műanyag csövet húztunk, hogy a kifolyó lé ne csobogjon, és így ne kerüljön oxigén a sörlébe). Az így kifolyó lé még nem tiszta, tele lesz apró maláta darabokkal. Várjuk meg, míg a nagy része kifolyik.
3) Amikor kifolyt az első szűrt levünk, akkor szükségünk lesz egy harmadik edényre. Ez lehet egy újyabb vödör vagy erjesztő edény, de lehet a kimosott rozsdamentes főzőedényünk is. Most egy három emeletes, gravitáció által működtetett szűrő "berendezést" építünk.
4) Legfelülre kerül a kifolyt sörlé, amiben még vannak maláta darabok. Ebben az esetben én átöntöttem egy fehér erjesztő edénybe, de ez ne zavarjon meg senkit. Az előző képen ez a sörlé a kék vödörben gyűlt a szűrő szett alatt.
5) A középső szintre kerül a Szűrő Szett, benne a cefrével, ami eddigre tökéletes szűrőpogácsát képez.
6) A földre pedig odahelyezzük a harmadik edényt, ami lehet akár a főzőedényünk is. A szűrés úgy indul, hogy a fenti vödör csapját megnyitjuk, és lassan a cefrére eresztjük a még nem teljesen tiszta sörlét. Aztán megnyitjuk a Szűrő Szett csapját is, amin keresztül már teljesen tiszta sörlé fog kifolyni a harmadik edényünkbe.
7) Az egész folyamat innentől a gravitáció feladata. A lé az elején gyorsabban, aztán egyre lasabban fog kicsorogni. Amikor a legfelső edényből minden lé kifolyt, és a cefre a nagyját áteresztette, akkor jöhet a MÁSLÁS.
A leírt módszer előnye, hogy miután a szűrés és máslás következtében a sörlé nagyja kijött, a sörlé akár még egy órán át is csordogálhat - a gravitáció ezt elvégzi. Ezt a kifolyó maradékot folyamatosan gyűjthetünk. Nem kell megvárni, míg minden kifolyik, hanem közben érdemes elkezdeni a sörlé forralását és a komlózást. Az időközben összegyűjtött sörlé úgysem megy kárba, hanem azt a többi forró léhez öntjük.